"Alleen met een goede organisatiestructuur kun je optimaal presteren en ontwikkelen. Aacon is ook in dit opzicht een uniek adviesbureau."

Combinatie van franchise en maatschap

De adviseurs van Aacon zijn zelfstandig ondernemers met een eigen inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De werk- en handelswijze, organisatorische en juridische kaders waarbinnen onze adviseurs werken, zijn vastgelegd in de OABA, de Overeenkomst tussen Aacon Bouwkundig Adviseurs. In feite is Aacon hiermee een combinatie tussen een franchiseformule en een maatschap. Met deze organisatiestructuur, die in 2007 in werking trad, is Aacon een voorbeeld van een modern adviesbureau waarbij de combinatie van zelfstandigheid en een optimale samenwerking tot uitstekende resultaten leidt.

De geschiedenis van Aacon

jaar

gebeurtenis

1964

Ing. Cees Taal richt Aacon Ingenieursbureau op

1970

De broer van Cees Taal, Maarten Taal, treedt in dienst bij Aacon

1974

Nog een broer van Cees komt Aacon versterken: Jaap Taal

1979

Jaap en Maarten Taal starten Aacon Urk als zelfstandige tak van Aacon

1980 - 1982

Aacon neemt Juan Chuquire in dienst. Teus Schimmel, echtgenoot van Anneke Taal (dochter van Cees Taal), begint in 1982 parttime met calculatiewerk.

1983 - 1984

Teus Schimmel werkt inmiddels fulltime voor Aacon. Cees Taal voorziet verdere groei en laat in Renswoude een nieuw kantoor bouwen met een oppervlakte van ca. 200 m2. In 1984 dient volgende familielid dient zich aan: Didi Dorrestijn (toen nog Didi Taal) gaat bij Aacon aan de slag, in eerste instantie voor administratieve werkzaamheden. In dat zelfde jaar is er opnieuw bedrijfsuitbreiding in de vorm van Ben Willems.

1985 - 1987

Aacon groeit snel door. In 1987 telt Aacon zo'n 15 medewerkers. Teus Schimmel geeft leiding aan de bestekschrijvers. Ook Jan van Duijvenbode (nu nog werkzaam bij Aacon) treedt in dienst als bouwkostendeskundige. Jacob Taal (16 jaar oud) treedt in dienst voor kopieer- en lichtdrukwerk en administratieve/productieve ondersteuning.

1988 - 1990

Het in 1983 gebouwde kantoor in Renswoude wordt ingeruild voor een nieuwe bedrijfsruimte in Zeewolde. Aacon groeit in Zeewolde door tot één van de grootste bouwkosten adviesbureau's van Nederland; in 1990 telt Aacon 25 vaste medewerkers en gemiddeld 5 uitzendkrachten. Didi Taal heeft de organisatorische en financiële leiding, Jacob Taal beheert de planning, controleert de offertes en heeft de leiding over de ICT. Een voor die tijd uniek systeem maakt het voor de medewerkers mogelijk om zowel op termen als op stabu-hoofdstuknummers leveranciers en fabrikanten terug te vinden. Inmiddels beschikt Aacon als één van de eerste bedrijven over een officiële STABU licentie.

1991 - 1992

Onvoldoende controle op werkzaamheden en het snel wisselende personeelsbestand zorgen voor kwaliteitsproblemen. Aacon raakt verschillende grote opdrachtgevers kwijt en komt in financiële problemen. In 1992 maakt Aacon in Scherpenzeel een doorstart met Cees, Didi en Jacob Taal en Teus Schimmel. Een tweede vestiging in Vianen wordt beheerd door Ben Willems. Didi Dorrestijn begeleidt de doorstart en wordt de nieuwe eigenaar van Aacon. Jan van Duivenbode treedt in dienst bij RPS Kraan (toen: Adviesbureau Kraan).

1993 - 1998

Aacon heeft geleerd van de gemaakte fouten en groeit weer. Jacob maakt de offertes, zorgt samen met Didi Dorrestijn voor de marketing en administratie en is vaak te vinden bij Aacon Vianen, waar hij Ben Willems ondersteunt bij het maken van begrotingen. In 1995 start Jan van Duijvenbode zijn eigen bedrijf, MBBO Ingenieursbureau. Hoewel MBBO het zelfde logo gebruikt als Aacon en er een nauwe samenwerking is, komt het niet tot een volledige samenwerking. In 1997 heeft Ben Willems de toen geldende pensioengerechtigde leeftijd bereikt en stopt met werken. De werkzaamheden van Aacon Vianen worden overgenomen door de vestiging in Scherpenzeel.

1999 - 2005

In 1999 start Jacob Taal met een eigen afdeling binnen Aacon die zich in eerste instantie bezighoudt met ICT advies voor klanten van Aacon. Jacob wordt onder meer ingezet bij een combinatie van bouwbedrijven die offerte maakt voor de Betuwelijn. Ook maakt hij in die tijd vooropnames voor onder meer project de Waalsprong in Lent (bij Nijmegen). In diezelfde periode loopt de omzet van Aacon langzaam maar gestaag terug.

2006

Aacon bestaat inmiddels uit drie medewerkers: Cees Taal, Teus Schimmel en Didi Dorrestijn (parttime). Medio 2006 komen Jacob Taal en Didi Dorrestijn tot een akkoord, waarbij Jacob de rechten op de naam Aacon, het relatiebestand en een deel van de inventaris overneemt en onderbrengt in zijn eigen bedrijf Coblin. Aacon krijgt zijn huidige structuur, waarbij Cees Taal en Teus Schimmel als zelfstandigen opereren binnen de strikte kaders van een door Jacob Taal opgesteld handboek. Eind 2006 boekt Aacon voor het eerst in jaren weer een positief financieel resultaat.

2007 - 2011

De omzet van Aacon stijgt in 2007 flink. Begin 2008 krijgt Cees Taal helaas te maken met gezondheidsproblemen en kan niet langer fulltime werken. Jan van Duijvenbode (zie periode 1985 - 1987) treedt in 2008 toe tot Aacon. Met Teus Schimmel en Jan van Duijvenbode als ervaren adviseurs groeit Aacon door. Jacob houdt zich bezig met marketing en organisatie en controleert de offertes. Teus Schimmel treedt in 2011 aan als voorzitter van de Bond van Nederlandse Besteksdeskundigen.

2012 - nu

De gevolgen van de economische crisis zetten ook bij Aacon serieus door. Door het aanscherpen van de tarieven, de actieve marketing én de kwaliteit die Aacon levert blijft de omzet echter in de 'groene zone'. In mei 2014 lanceert Aacon de nieuwe website, waar de diensten projectmanagement en arbitrage duidelijk voor het voetlicht worden gebracht.